Diáknapok

1966-ban indult el a Verseghy Diáknapok elnevezésű programsorozat, amelynek szervezését a Verseghy Gimnázium tanárai mellett a város és a megye művelődési osztálya, a megyei művelődési központ, valamint a Hazafias Népfront vállalta magára.

A Diáknapok megrendezésének gondolata a hagyományok iránti megbecsülésből, a jövő követelményeire való felkészülés szándékából fakadt.
A szép magyar szó, a művészetek ápolása a fenti idézet szellemében egy, a megye középiskolás fiatalságát átfogó kulturális szemle keretén belül valósult meg, amely két évente Szolnokon került megrendezésre.

Pódiumot kaptak az ifjúsági zenekarok, hangszeres szólisták, énekesek, néptáncosok, versmondók és színjátszók. A több napos rendezvénysorozat résztvevői tehát a megye középiskolás fiataljai voltak elsősorban, akik különböző művészeti ágakban és szellemi vetélkedők keretén belül mutatták be tudásukat.
Ezekben az évtizedekben hasonló ifjúsági programsorozat a Gyulán megrendezésre kerülő Erkel Diáknapok volt.

A Diáknapok ünnepélyes nyitánya hagyományosan a Verseghy-szobor megkoszorúzása volt. Azonban nemcsak a rendezvény névadójának állítottak emléket a színes programok, hanem más történelmi évfordulókról is megemlékeztek.

Arrow
Arrow
Slider

Része volt az ún. forradalmi ifjúsági napok eseménysorozatának, amelyben minden évben megemlékeztek az 1848-as szabadságharcról, a Tanácsköztársaságról és hazánk felszabadulásáról, valamint e nemzeti ünnepek helyi vonatkozású eseményeiről is.
A hagyományos ifjúsági seregszemlének azonban 1983 után nem lett folytatása.

Bízunk benne, hogy akad majd a közeljövőben olyan megyebeli szervezet vagy intézmény, amely feladatának érzi e nemes kezdeményezés újbóli életre keltését.