Vendégünk ifj. Verseghy Ferenc

A Verseghy-emlékév októberi programja keretében ifjabb Verseghy Ferenc lesz a Verseghy Ferenc Könyvtár vendége.

Időpont: 2017.10.05. 16:30

Helyszín: Művészeti Szalon

Ifjabb Verseghy Ferenc 1972-ben született Kaposváron. Középiskolás korában nagy hatással volt rá a kaposvári Csiky Gergely Színház legendás korszaka, kiemelkedő színészekkel és rendezőkkel. Iskolájában, a Táncsics Mihály Gimnáziumban országosan elismert diákszínpad működött a néhai Klujber László vezetésével. Itt szerzett olyan ismereteket,  például beszéd- és énektechnika, viselkedéstan, színpadi mozgás, amelyeket mind a mai napig hasznosít. Autodidakta módon kezdett el zenélni, gitározni.

Az írásaim ekkor még meglehetősen gyerekcipőben jártak. Ez vagy így-úgy sikerült dalszövegeket jelentett, amelyek dalszövegnek inkább versek voltak, verseknek azonban inkább dalszövegek; vagy pedig végtelen hosszúságú, véget nem érő történeteket, amelyeknél elvesztem a részletek kidolgozásában, és a gondolatmenetek kifejtésében; illetve sok kortársamhoz hasonlóan naplóírást, amelyet azután később jobbnak láttam megsemmisíteni […] A középiskola után az írás akár tanulmányok, akár munka révén szinte fő foglalatosságommá vált, akkoriban valahogy visszaszorult az önkifejezésem ezen módja – talán kissé be is sokalltam. Nem tudom megmondani, mi jelentette a fordulópontot, amikor az írás ismét az előterembe került. Azt azonban pontosan tudom, hogy az igazán nagy változást az jelentette, mikor 2007- ben az a megtiszteltetés ért, hogy a Há-rom című novellámat beválogatták az akkor megjelenő Örökség – Kaposi Kiskönyvtár 30. néven, illetve „Nem sokaság…” Somogyi írók antológiája II. címen megjelenő kiadványba.” – vall az írással való kapcsolatáról ifjabb Verseghy Ferenc.

2012-ben A kis herceg a Balatonon című novellája 2. helyezést kapott egy, a Balatonnal kapcsolatban kiírt novellapályázaton.

Folyamatosan jelentek meg írásai a 2010-ben elindult hajózási lapban, a Porthole-ban. “Legfőképpen azt köszönhetem az akkori (nevezzük így) szabadidős újságírásomnak, hogy megtanultam röviden írni, valóban a lényegre koncentrálva, ésszerűen behatárolt keretek közé szorítva az amúgy bő levű, olykor felesleges részletekbe bocsátkozó szövegemet. Ennek hatása egyértelműen észrevehető, érezhető lett az irodalmi jellegű írásaimon is. Jelenleg több-kevesebb rendszerességgel írok. Ez annak tudható be, hogy nem vagyok képes úgymond direkt írni, nekem kell hozzá valami plusz. Ha az megvan, akkor gördülékenyen, szinte magától fut a tollam, ha viszont nincs, akkor még én is erőltetettnek érzem. Fontos apróságnak tartom megjegyezni, hogy először mindig tollal írok papírra, s csak azután viszem fel számítógépre, hol azért még finomítok a részleteken. Természetesen olyan is előfordul, amikor többször is átírok valamit. S kényes vagyok a toll és a papír minőségére.

2014-ben – összeszedve az addigi jegyzeteit -létrehozta az első ingyenes online magyar Gitárlexikont, amely ismeretterjesztő céllal született meg és több ezres látogatószámmal büszkélkedhet.

2016 végén  állított össze egy kötetet az elmúlt években született rövidebb írásaiból.

“Civilben” 15 éve a rendőrség kötelékében dolgozik, ebből 11 éve a Balatoni Vízirendészeten. Nős, egy lánygyermek édesapja.

 

A bejegyzés kategóriája: Szolnok, Verseghy Ferenc Könyvtár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.